4 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Skaffa luft/vatten värmepump eller byta gammal pump?

Fyll i formuläret och få snabbt och enkelt den exakta kostnaden för din nya luft vatten värmepump.
Upp till 6 gratis offerter.
Inget köpkrav.

Fyll i formuläret, du är klar på 1 minut
*
*
*
*
*
Jag godkänner användaravtalet.

Tjänsten är helt gratis och fungerar i hela Sverige.

  • Sedan 2006 har

    61 615 personer

    Startat sin värmepump installation här...
Så fungerar denna tjänst
  • Varför ska ni välja oss?

  • Spara tid & slipp ringa runt.
  • Inget köptvång.
  • Granskade och godkända installatörer.
  • Vi kostar ingenting.

Kontakta oss

08-232 232
Mån - Tors 8:30 - 17, Fre 8:30 - 15:30
Lunchstängt 12 - 13

info@helphero.se

Bra artiklar för dig som planerar köpa värmepump eller bergvärme

Så väljer du rätt värmepump till rätt pris

Vilken värmepump är egentligen bäst? När ska man välja bergvärme och när passar en enklare luftvärmepump bäst. Vi går igenom vilka saker du måste tänka på inför valet av värmepump.

Bergvärme, den mest kraftfulla värmepumpen

Generellt är det bergvärme som levererar bäst av de olika typerna av värmepumpar. Först borras ett hål som är cirka 100-150 meter djupt. Därefter förs en speciell kollektorslang ned i året, denna slang transporterar sedan upp värme via bergvärmepumpen och in i huset. En bergvärmeinstallation ger oftast en väldigt god värmefaktor, vilket innebär att den levererar väldigt mycket energi tillbaka sett till den el som krävs för att driva den.
Bergvärme passar bra för dig som har eller vill skaffa vattenburen distribution för värme (radiatorer) och som vill ha en rejäl sänkning av dina värmekostnader. Kravet är att du har en yta på din tomt där det går att borra den energibrunn som krävs för att värmepumpen ska kunna samla in värme.

Bergvärme

Jordvärme, bra om du har stor tomt

En annan kraftfull lösning som faktiskt är något billigare än bergvärme är jordvärme, också känt som ytjordvärme eller markvärme. Här gräver man istället ned kollektorslangen på en dryg meters djup över en större yta på tomten, en process som är lite billigare än ett borrhål för bergvärme.
Det krävs en relativt stor yta på tomten för att kunna gräva ned tillräckligt mycket slang, därför är jordvärme ett bra val för den med många kvadratmeter mark över för grävning.

Jordvärme

Sjövärme

Ett relativt ovanligt alternativ men som kan fungera extremt effektivt är sjövärme. Då läggs slangen på en sjöbotten, eller på botten av annat vattendrag. Detta arbete ställer höga miljökrav och tillstånd från kommunen men för den med tillgång till vattendrag kan det vara en mycket effektiv och prisvärd lösning för värmeförsörjningen.

Luft/vatten-värmepump

Precis som en bergvärmepump så skickas värmen i huset via en luft/vatten-värmepump ut i form av varmt vatten som går till radiatorer (element). Det som däremot skiljer den rejält från jordvärme, bergvärme och sjövärme är att värmeenergi kommer direkt från luften som omger huset snarare än från marken. Det går faktiskt att utvinna värme till en luft/vattenvärmepump till och med vid riktigt låga temperaturer.
Att installera en luftvattenvärmepump är ett mycket bra alternativ om du vill ha en lite lägre engångskostnad men samtidigt få en kraftfull värmepump som kan värma även ett lite större hus.

Luft/vatten-värmepump

Luft/luft-värmepump

Den billigaste och minst kraftfulla värmepumpstypen. Här fördelas värmen i huset direkt ut i inomhusluften, istället för via elementen. Det gör att en luft/luftvärmepump kan vara ett mycket bra alternativ ifall huset som ska värmas inte är jättestort samt ifall det har så få väggar som möjligt. En helt öppen planlösning är perfekt för en luft/luftvärmepump.

Luft/luft-värmepump

Att välja rätt värmepump

Till syvende och sist är det ditt hus storlek, planlösning och förutsättningar på tomten i kombination med hur stor besparing du vill kunna göra som avgör vilken värmepump som är rätt för just ert hushåll. Ett bra sätt att komma igång är kontakta ett antal företag som utför installationer av värmepumpar i ert område och sedan be dem göra ett besök hos er där ni gemensamt tar fram en kalkyl på hur en värmepump på bästa sätt kan hjälpa er att få ned räkningarna för värme.

Ta in offerter enkelt och snabbt här:
Gör prisförfrågan på värmepump här >>

Information om ROTavdrag samt regler för rotavdrag

ROT-avdrag gäller!

Med ROT kan du låta din hantverkare eller värmepumpsinstallatör börja reparera eller bygga om, eller installera bergvärme, på din ägda bostad. Då gäller ROT-avdraget.

Regeringen har beslutat att införa ett nytt ROT-avdrag inom ramen för det befintliga avdraget för hushållsnära tjänster. Det nya ROT-avdraget innebär i korthet följande:
Du kan få avdrag för både hushållsnära tjänster och bygg- och reparationstjänster med halva arbetskostnaden, som får vara högst 100 000 kr per år. Det innebär att om du anlitar en städfirma för 10 000 kr under ett år kan du även anlita en hantverkare och betala för 90 000 kr i arbetskostnad. Skattesubventionen blir då totalt 50 000 kr.

Den som utför arbetet ska ha F-skatt. Se till att du får en faktura som har arbetskostnaden noggrant specificerad. Spara alla fakturor.

Avdraget gäller ägare av småhus och innehavare av bostadsrätter.

Avdraget gäller per person. Är det två ägare till en bostad får varje ägare utnyttja avdraget. Underlaget (arbetskostnaden) kan då vara 2 x 100 000 kr = 200 000 kr och då blir skattesubventionen 100 000 kr.

Källa: Skatteverket

Använd ROT-avdraget till te.x. ny Energisnålare uppvärmning så som bergvärme eller luft vatten värmepump

Skapa en gratis prisförfrågan för din Värmepump här >>

Bergvärme - detta måste du veta innan du börjar borra

Den som installerar bergvärme behöver alltid se till att få svar på några viktiga frågor av minst tre-fyra olika bergvärmefirmor. Först då kan du som husägare vara säker på att du får den bästa bergvärmepumpen och rätt djup på borrhålet till rätt pris. I stora drag är det sju viktiga frågor som du behöver ställa till bergvärmeinstallatörerna för att de ska kunna hjälpa dig fram till rätt lösning.

Hur hittar jag bergvärmefirmor att ta in offert från?

Du kan använda en gratistjänst som Bergvarme-Info.se för att ta in offerter, då behöver du bara fylla i ett enda formulär som sedan går ut som en förfrågan till upp till fem lokala installatörer. Oavsett hur du går tillväga så är det viktigt att kontakta flera aktörer, då kan du lättare jämföra och förhandla med dessa.

Vilken dimensionering behöver jag på min bergvärme?

Dimensionering av bergvärme betyder att ni tillsammans med företaget räknar på hur många kilowattimmar värme ni gör av med i dagsläget, hur djupt ni behöver borra för att få tillräckligt med energi ur borrhålet, samt hur kraftfull bergvärmepump ni behöver köpa. Dessa faktorer tillsammans utgör det som kallas för dimensionering av en bergvärmeinstallation. Denna fas är viktig eftersom en värmepump som är för klen eller överdrivet kraftfull kommer innebära att er möjliga besparing minskar. Därför bör ni alltid få en tydlig dimensionering utförd av de firmor ni tar in offerter från.

Ska jag skaffa bergvärme eller jordvärme?

Vilken lösning som är bäst beror ofta på just dina förutsättningar när det gäller exempelvis husets och tomtens storlek samt vilken typ av mark huset står på. Hör dig alltid för med installatörerna om de rekommenderar bergvärme eller jordvärme och be dem motivera sina svar. De är lika måna som dig om att installationen ska bli lyckad så det är aldrig fel att rådfråga dem – de är ju trots allt experter på värmepumpar.

Vad kostar bergvärme?

Det beror helt på hur djupt borrhål du behöver samt vilken modell av värmepump du köper. Borrhålets djup beror i sin tur på hur mycket värme som behöver fångas upp, hur stor yta som ska värmas samt om du bor i norra eller södra Sverige. Det är alltså svårt att ge någon enhetlig prisbild på en bergvärmeinstallation, det går att komma under 100 000 kr och vissa installationer ligger närmare 200 000 kronor.

Det som är viktigt är dock inte att göra nybörjarmisstaget och enbart fokusera på priset för installationen utan du bör istället alltid räkna in den besparing du gör per månad. Därför kan en dyrare och mer kraftfull installation ibland ändå vara mer lönsam då den genererar många tusenlappar ”plus” om året genom minskad värmeräkning.

Gäller ROT-avdrag för värmepump?

Ja, ROT-avdraget gäller för den del av en bergvärmeinstallation som omfattar själva arbetet med att borra energibrunn samt att installera värmepumpen. Rent konkret innebär detta ett skatteavdrag på hälften av priset för arbetet, ett avdrag som sker omedelbart när du betalar fakturan. Där ska bergvärmefirman ange hur stort avdrag som gjorts och vad den totala kostnaden efter avdrag blir, det är denna kostnad du betalar. Du behöver alltså inte göra något praktiskt för att få ta del av ROT-avdrag på installation av bergvärme eller annan värmepump.

Hur vet jag om bergvärmefirman är seriös?

Den viktigaste aspekten när du anlitar ett företag för ett så omfattande arbete som en bergvärmeinstallation är att du får förtroende för den installatör du väljer. Ett bra sätt att påbörja denna process är att ta in offerter från några olika aktörer och sedan fråga dem om referenser i form av tidigare uppförda uppdrag. De allra flesta kan då ge dig namn och kontaktinformation till andra kunder som anlitat bergvärmeinstallatören i fråga. Du bör alltid ringa dessa och fråga om de är nöjda med sin bergvärme och om de rekommenderar företaget i fråga. Kan installatören inte erbjuda en referenskund bör du fråga varför och vara på din vakt.
Sammanfattningsvis: ta in offerter från flera installatörer, ställ mycket frågor och välj den installatör som erbjuder en seriös kalkyl, en bra besparing samt som känns förtroendeingivande. Då har du maximerat dina chanser för en lyckad installation av bergvärme.


Gör prisförfrågan på värmepump här >>