5 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Sänk dina kostnader med värmepump

Vad kostar en värmepump att installera och kan en investering i en värmepump betyda att du faktiskt sparar pengar?

Att installera en värmepump är idag ett mycket populärt sätt för svenska husägare att sänka sina kostnader för värme. Även om exempelvis bergvärmepumpen, borrning för bergvärme och en installation av en bergvärmepump kostar över 100 000 kronor i de flesta fall så blir den årliga besparingen ofta så stor att värmepumpen blir en ren plusaffär för husägaren på mindre än tio år.

bergvärme

Besparing med värmepump

Exakt hur mycket du sparar med en ny värmepump beror på två huvudsakliga faktorer – vilken sorts värmepump du installerar och vad du har för typ av uppvärmning i dagsläget.Den allra största besparingen gör oftast den som har uppvärmning med det som kallas för ”direktverkande el”. Alltså el från elnätet som går ut till element i huset. Men även du som värmer ditt hus med oljepanna eller andra uppvärmningsformer kan sänka dina kostnader för uppvärmning med allt mellan 30-70%.

En exakt kalkyl gör du ihop med de värmepumpsfirmor som besöker ditt hus och gör en kalkyl på vilken lösning som vore bäst för dig.Den andra faktorn som avgör hur stor din besparing är vilken variant av värmepump du skaffar. Bergvärme är generellt den mest kraftfulla av värmepumpsteknikerna eftersom den fångar upp värme från djupt ner i marken. Å andra sidan är den också oftast den största investeringen med anledning av just borrhålet som behöver borras. Även jordvärme (markvärme) är en stor investering som i gengäld också ger en stor besparing.Ett alternativ är att använda sig av en luft/vatten-värmepump istället. Dessa är betydligt billigare att installera och kan ändå ge betydande sänkningar av dina månatliga och årliga uppvärmningskostnader.

Inte bara priset spelar roll

Exakt vilken värmepump som ger dig bäst besparing och klarar av att värma ditt hus på bästa sätt kan vara svårt på förhand att säga. Det enklaste sättet att få rätt pump är att kontakta några olika värmepumpsfirmor som sedan räknar på just dina individuella behov och just ert hus förutsättningar. Sedan får de komma med förslag som du tar ställning till. Det som då är viktigt är att du inte bara tittar på priset för värmepump och installation utan framför allt på hur mycket mindre du beräknas få betala för din värme per månad och år. Det är ju trots allt besparingen du vill komma åt med din värmepump.

Gör prisförfrågan på värmepump här >>