7 personer har gjort en prisförfrågan det senaste dygnet.

Fem fördelar med värmepump, som bergvärme eller jordvärme

Här är fem fördelar med värmepump, måsteläsning om du är intresserad av att få ned dina räkningar för värme i huset.

1. Spara pengar

Vi behöver inte hymla med att den kanske viktigaste faktorn för den som skaffar värmepump är den ekonomiska aspekten. Du sparar helt enkelt pengar med hjälp av en värmepump. Beroende på husets storlek och vad du betalar för din värme idag varierar besparingen, men det är inte ovanligt att sänka sina kostnader med flera tusen kronor i månaden. Det gör att även en värmepump som kostar över 100 000 kr att installera kan återbetala sig själv – med råge – på mindre än tio år.

2. Du får rotavdrag 30% på arbetskostnaden för installation av värmepump

ROT-avdraget omfattar även installationer av värmepumpar. Det betyder att själva kostnaden för installationen, arbetskostnaden, får 30% skattereduktion upp till ett högsta avdrag på 50 000:- per person som äger fastigheten (läs om rotavdrag ).
För att illustrerar hur stor besparingen då blir gör vi ett enkelt räkneexempel (priserna är uppskattningar, för exakta prisuppgifter bör du alltid ta in offerter från olika installatörer):

  • Bergvärmepump: 70 000:-
  • Övriga material: 5 000:-
  • Arbetskostnad (borrning, installation): 36 000:- (denna summa skattereduceras 30% med hjälp av ROT-avdraget).
  • Totalt pris innan ROT-avdrag: 111 000:-
  • 30% skattereduktion -10 800:-
  • Totalt pris efter ROT-avdrag: 100 200:-

3. Värmepumpen är miljövänlig

Tycker du att klimatet är viktigt? Vill du slippa värma huset med olja eller genom att köpa in el som du inte vet hur den producerats? Då är värmepumpen rätt lösning för dig.
Med bergvärme är det den solenergi som sitter ”fast” i marken som din värmepump utnyttjar, och med en luft/vatten-värmepump fångas värme upp i luften utanför ditt hus för att sedan tas tillvara på av värmepumpen.
Enkelt sagt så är din värmepump så fiffigt konstruerad att den fångar den värme som annars skulle gå till spillo – en god miljöinsats alltså!

4. Många alternativ – hitta en lösning som passar dig

Sverige är idag ett av de världsledande länderna på värmepumpar, och hundratusentals svenskar får idag sin värmepump genom en bergvärmepump, jordvärmepump, luftvärmepump, eller annan lösning.
Det gör att det finns många olika tillverkare och varianter av värmepumpar och sannolikheten att hitta en värmepump som är precis tillräckligt kraftfull för era behov ökar. Dels kan du enkelt läsa på själv om de olika varumärkena på nätet, men du kan också få bra experthjälp i samband med att du tar in offerter från olika värmepumpsfirmor i din region.

5. Många företag vill ha dig som kund

Den kanske bästa fördelen med att värmepumpar blivit så populära i Sverige för dig som kund är att det finns många olika installatörer över hela landet som vill få just dig som kund. Det gör att den som är lite slipad som kund har bra möjlighet att få till ett så bra pris som möjligt på sin värmepump.
För att säkerställa att du får till ”rätt” pris på din installation ska du alltid höra av dig till fyra-fem olika företag och be dem om prisförslag. Då ser du på ett tydligt och överskådligt sätt vilka typer av värmepumpar de föreslår, vad de beräknar att du kan spara i minskade kostnader och vad din installation landar på för pris till slut.
Sedan är det bara att välja den värmepumpsinstallatör som kommer med det bästa erbjudandet och som känns bäst för just era behov.


Gör prisförfrågan på värmepump här >>

Upp till fem offerter från seriösa installatörer i ditt område.